Groot Dictee Bommelskonten tegen hooggeletterdheid

Ter ere van carnaval werd gisteren het Groot Dictee Bommelskonten gehouden, een slechtedoelendictee ter bestrijding van hooggeletterdheid.

Door Rien Wisse, redacteur van De Spelt, je broodnodige dicteenieuws

Spelt

De Grôtste Mââuwert van Bommelskonten

 Door Rien Wisse, redacteur van De Spelt, je broodnodige dicteenieuws

Ter ere van carnaval werd gisteren het Groot Dictee Bommelskonten gehouden, een slechtedoelendictee ter bestrijding van hooggeletterdheid.

22 dicteespecialisten moesten zo veel mogelijk fouten maken in een leutige tekst, voorgedragen door de Grôtste Mââuwert van Bommelskonten. Best lastig voor deze hooggeletterden, want ze kunnen extreem ingewikkelde woorden maar moeilijk fout spellen. Maar het lukt ze vaak wel om fouten te maken in eenvoudige woorden. Gelukkig zaten die er genoeg in: gemiddeld spelden ze 88 van de 111 invulwoorden fout. Echte valkuilen waren in-de-oliesjeik en zich het apelazarus drinken. Je zou denken: zulke woorden kun je makkelijk fout schrijven. Nou, mooi niet. Vrijwel niemand zag kans om er in-de-oliesheik (foute h) en apelazerus (foute e) van te maken.

Jan Joker en Gijs Goochem
Twee deelnemers eindigden ex aequo op de eerste plaats met 99 fouten: local hero Jan Joker uit Bommelskonten en Gijs Goochem uit Schubbekutteveen. Een shoot-out moest daarom de beslissing brengen. Beide cracks spelden beangstigende woorden als coulrofobie en hippopotomonstrosesquippedaliofobie met de vingers in de neus goed. Ze konden er dus geen fout in maken. Maar ja, het waren ook enorme instinkers. Zodoende ging het wel gelijk op en werd de spanning bijna ondraaglijk.

Leentfaar mataglap

Gijs Goochem protesteerde bescheiden tegen de jurybeslissing.

Faschingmysten
Uiteindelijk bracht het woord faschingmysten de beslissing. Joker en Goochem kenden dat, want het is een moeilijk woord: fasching is carnaval en mysten zijn ingewijden in een mysterie, aldus Zijne Hooggeletterdheid De Dikke Van Dale. Die faschingmysten zijn dus ingewijden in het mysterie van carnaval. Zoiets kun je verwachten in deze tijd. Jan Joker noteerde daarom vastberaden: Faschingmysten. Fout, vanwege die hoofdletter F. Daarom won hij de shoot-out, hoewel hij normaal gesproken enorm veel moeite heeft om zich te vergissen. Want voordat hij die spelfout maakt, maakt hij die spelfout niet. Maar nu dus wel. Een cruijffiaanse topprestatie; zie zo’n knettergekke samenstelling maar eens níét goed te schrijven als je dicteespecialist bent. Gijs Goochem spelde het woord helaas wél goed en greep daarom net naast de hoofdprijs: een kratje eemienuomo-universaleoudeladebier. Dat ging dus naar Jan Joker, die grapte: “Eemien, waar is m’n feestneus. Ik zag ‘m net nog liggen in de oude lalalalalala.” (Het eemien is een interglaciaal geologisch tijdperk, dat evenals oudelade-inhouden onlangs voorbijkwam in het dictee van Ter Aar, red.)

Spelt

De buutreedner dicteerde met een feilloze dictie.

Buutreedner
Na afloop luchtte de verliezende Gijs Goochem teleurgesteld maar sportief zijn hart: “Ik zag nét te laat dat ik faschingmysten goed had gespeld. Ik had het natuurlijk op z’n Duits moeten schrijven, dus met zo’n hoofdletter waar we hier in Nederland niet aan doen om onze oosterburen te treiteren. Tja, het was moeilijk om erin te tuinen. Voor ik het wist, maakte ik geen fout. Ik kreeg ook te weinig tijd om na te denken. Een nadeel, want als je lang nadenkt, ga je fouten maken. Nu lukte dat dus niet. En die buutreedner (tonprater, red.) sprak alles feilloos uit, zelfs toen hij de tekst maar weer eens herhaalde. Ik kon het veel te goed volgen. Ja, in het dictee had ik ook al een paar makkelijke woorden goed gespeld. Jammer, maar ik heb toch weer wat afgeleerd. Het gaat tenslotte om het slechte doel: het bestrijden van hooggeletterdheid.”

3 reacties

  1. De avont vòòr aswoensdag organizeert karnavalklub MagEtIetSmeerZijn een cliniec Fijlvol schreive. Sponsert De Speldt ook? Zo-dat de ketering (in zonder heid de sexie drangk) van de clinicclowns betaaldtkanworde.