Groot, groter, grootst

Dicteeauteur en ingezondenbrievenschrijver Bob van Dijk vraagt zich af waarom elk dictee eigenlijk ‘groot’ is.

Bob van Dijk
Bob van Dijk, schrijver van de reeks Scheepsdictees en het Eerste Oosterwold Dictee

door Bob van Dijk

Een blik op de aanzienlijke lijst van de dictees in het ‘hoogseizoen’ op de kalender van deze website:

Groot Krimpens Dictee, Groot Vlaardings Dictee, Groot Nissewaards Dictee, Groot Dictee van Sint Anthonis, Groot Dictee Ridderkerk, Groot Zutphens Dictee, Groot Dictee Heruitgevonden, Groot Dictee Rijssen-Holten …

Ziet u de gemeenschappelijkheid? De organisatoren achten hun eigen activiteit allemaal even bijzonder, groots, voornaam, in rang boven andere(n) verheven, aanmerkelijk, uitgebreid, belangrijk, gewichtig, intens, voortreffelijk. Ik noem slechts een aantal van de door Van Dale gegeven betekenissen van ‘groot’. Het lijkt bijkans wel op het woord ‘centraal’ bij veel instanties: Centraal Bureau voor de Statistiek, Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, Centraal Plan Bureau, Centraal Laboratorium voor de Bloedtransfusiedienst (toegegeven: deze laatste heet inmiddels Sanquin, met de iconische letter Q waar ook QBuzz, Quooker en Fonq zich graag van bedienen). De toevoeging ‘centraal’ roept bij mij altijd de vraag op waar dan toch de decentrale vestigingen van deze instituties (wat een rotwoord eigenlijk) zich bevinden.

Uiteraard is het ene dictee na het andere uniek en bijzonder, is het niet om de inhoud (soms geen touw aan vast te knopen) of de declamator (vaak met een spraakgebrek), dan wel om de organisatie (Montfoort, brr) of de moeilijkheidsgraad (77 fouten in de 78 opgavenwoorden, Hillegom). 

Maar zijn al die dicteenaamgevers elkaar niet aan het nabauwen? Verzin eens een origineler titel, DD en HH dicteetors! Misschien moeten we daar maar eens een wedstrijdje aan wagen: wie bedenkt de origineelste dicteetitel? Zelf vind ik die van mijn Gronings Grootscheeps Scheepsdictee nog altijd wel aardig; wél met ‘Groot’ erin, maar vermomd door de bedenker ervan, wijlen Dichter des Vaderlands Driek van Wissen. Dan kom ik er dit jaar zelf met de voortzetting daarvan in Almere als Eerste Oosterwold Dictee wel erg bekaaid van af, of u zou het explosieve karakter van de afgekorte versie erin moeten ontdekken.

Kortom: gooi ‘groot’ eruit en verzin een list! Maar kom vooral op 4 november naar Almere Oosterwold 🙂

Reacties zijn gesloten.