Grootse comeback op Klein Dictee

Negen jaar na haar overwinning in het Groot Dictee op tv maakt Elsie Ribbens haar comeback in Gent.

Elsie Ribbens toont de hoofdprijs in café Hotsy Totsy. Foto: David Van Hecke.

Elsie Ribbens toont haar eerste prijs.

Negen jaar na haar overwinning in het Groot Dictee op tv maakt Elsie Ribbens haar comeback in Gent. Op maandag 10 november schreef zij het Klein Dictee in Gent op haar naam. De 43-jarige vertaalster uit Zottegem maakte vijf fouten. Daarmee streefde zij twee toppers voorbij: Robert Joosen uit Kalmthout werd tweede met zes fouten, Frans Van Besien – de winnaar van 2013 – maakte zeven fouten en haalde het brons binnen. Gelukkig was de tekst uit-en-ter-na gecontroleerd, want met zulke kleine marges maken discutabele woorden het verschil.

Café Hotsy Totsy is de thuisbasis van literair genootschap de Wolven van La Mancha, dat dit aparte evenement jaarlijks organiseert. De gelagkamer was maandag goedgevuld toen schepen Annelies Storms de tekst de eerste keer voorlas. Peter Catrie, die voor de tweede maal het dictee mocht samenstellen, had kans gezien het halve Roze Boekje te comprimeren tot een goedlopend verhaal over taalmisbruik. Razend moeilijk voor de doorsneeliefhebber, en ook de specialisten konden de zinnen niet foutloos opschrijven. Zelfs de winnares raakte van slag bij woorden als sliptong, cliché-uitdrukkingen, een donquichot en het fraaie przewalskiwoord wetstratees (politiek jargon, ‘binnenhofs’).

Gent 2014

De bardame schreef zelf mee in Hotsy Totsy.

Gelukkig trok de bardame, die zelf had meegeschreven, na het dictee de bierpomp weer open en kon iedereen zijn frustratie wegspoelen met een bolleke. Het is te hopen dat Elsie Ribbens ook in komende dicteewedstrijden haar grote talent komt bewijzen.

Foto’s: © David Van Hecke

Reacties zijn gesloten.