Harens Dictee is nu al een traditie

Dick Stada won het Harens Dictee in de categorie liefhebbers. Hij schreef een verslag van de dickensiaanse avond, exclusief voor Dictees.nl. De foto’s zijn van Bob de Vries.

Dick Stada (in blauwe trui) buigt zich over zijn dictee.

Harens Dictee 2013

Links op de foto: Anja Borman. Foto: Bob de Vries

Door Dick Stada, winnaar bij de liefhebbers

Kerst was het sfeervolle thema dit jaar in het dictee van Haren in Groningen. De Dickensroom, een gezellige ruimte in de dorpsbibliotheek, was in kerstsfeer gebracht voor de deelnemers. Voor de zevende keer werd er gestreden om de wisseltrofee: de Dickenspen. De deelnemers waren verdeeld in twee categorieën: de specialisten, vakbekwame spellers die vaak beroepsmatig met taal bezig zijn, en de ‘liefhebbers’. De regel is in Haren dat je na twee keer winnen bij de liefhebbers, automatisch specialist wordt.

Eggnog
De organisatie werd lang in spanning gehouden over de belangstelling. Gelukkig kwamen in de laatste dagen opeens nog veel aanmeldingen binnen. Er waren ruim twintig liefhebbers, aangevuld met de specialisten. Het zeer pittige dictee werd in rap tempo voorgelezen door auteur Trees Roose. Een woord als eggnog werd op verzoek nog wel een paar keer herhaald. Verschrikte reacties kwamen verder bij Jiddisje gefilte fisj en yorkshireterriërtje. Verder kwamen naast bekende dicteewoorden als feeëriek, teweerstellend, niemendalletjes, Vinex-wijkje en sonjabakkerachtig, typische kerstwoorden aan bod als Mensenzoon, Bijbelverhalen, dickensiaans, punch en designkaarsen.

De deelnemers moesten onderling de dictees nakijken. De zinnen werden in een geprojecteerde presentatie getoond met tussendoor internetfoto’s van een kat genaamd Grumpy. De vijf beste dictees gingen mee met de jury, die zich terugtrok om ze nog eens kritisch te bekijken. Intussen was iedereen voorzien van een glas glühwein en werd het in de met kaarsen verlichte ruimte echt gezellig.

Dt-fout
De gemiddelde score werd niet bekendgemaakt, maar bij de specialisten was Anja Borman (winnaar in 2010) de beste , met slechts zeven fout. Zij is corrector en auteur van beroep. Ze werd op de voet gevolgd (acht fout) door Jan Nienhuis, de winnaar in 2008. Stad-Groninger Dick Stada ging er bij de liefhebbers vandoor met de Dickenspen, met twintig fouten. Hij had goed geoefend voor de voorrondes van het landelijke Groot Dictee. Helaas kwam hij daar niet verder dan de tweede ronde. ‘Dan maar naar het Harens Dictee’, waren zijn woorden. Henk Venema en Mariëtte Zweers, beiden uit Haren, werden tweede en derde. De jury liet, vanwege gelijke uitslag bij de derde prijs, een ‘zwaarwegende’ dt-fout bepalen.

4 reacties

  1. En na twee keer verliezen bij de specialisten zak je naar de liefhebbers ? 🙂
    Inderdaad tof verslag ! En ik hou van Jiddisje gefilte fisj, vooral in dictees …