Leiderdorps Dictee smaakte goed

“Ja, dat woord kende ik wel. Het staat op het pakje dat ik in de kast heb staan”. Hoe vaak was die opmerking niet te horen in de pauze van het Leiderdorps dictee, op donderdag 17 november.

Tja, het staat zo op de verpakking.

leiderdorp2016

‘Het staat zo op de verpakking.’

Tekst en foto’s: Huib Boogert

“Ja, dat woord kende ik wel. Het staat op het pakje dat ik in de kast heb staan”. Hoe vaak was die opmerking niet te horen in de pauze van het Leiderdorps dictee, op donderdag 17 november.

Heel Nederland bakt en kookt en braadt, en daarin had dicteeauteur dr. Tanneke Schoonheim inspiratie gevonden voor een tekst die uitsluitend ging over koken en eten. Veel dames tapten hun dicteekennis af uit de dagelijkse praktijk: “Couscous? Vorige week nog gegeten”, of “Quinoa? Las ik vanmorgen nog in een recept”. Een keukenprinselijke heer sprak opgetogen: “Volkorenrijstgerecht: dat was niet moeilijk. Aan elkaar. Zo staat het tenminste op het pak in ons keukenkastje.”
Schrijver dezes had wél problemen met het woord. Hij schreef het met een koppelteken, denkende dat volkoren en rijst nevenschikkend in één pan kunnen. Nooit gehoord van volkorenrijst. Dat komt ervan, als je niet in de keuken wordt toegelaten: “Jij bakt er toch niks van.”

leiderdorp2016

Voorafgaand aan het dictee ging iedereen op de foto.

Hapklare brokken
Veel van de door Tanneke Schoonheim bedachte themawoorden waren hapklare brokken, zoals patatje oorlog, babi pangang, appetijtelijk, ricotta, ham-kaastosti, aardappel-groente-vleesmaaltijd, auberginetapenade en vanillesabayon. Sommige andere lagen wat zwaarder op de maag, doordat ze vreemd waren (fettuccine, gnocchi, pecorino, sugarsnaps, bruschetta’s en tarte tatin) of vanwege het vreemde woordbeeld (sjalotjesjus).
De fijnproevers onder de spellers scoorden tussen de drie en twaalf fouten. Voor velen was het voorgeschotelde dictee echter niet hap-slik-weg. Sommige keukenprinsen en -prinsessen zagen kans om meer dan 30 fouten te schrijven op 50 invulwoorden. Dat was effe slikken. Het was dus tóch een tekst met een randje vet…

leiderdorp2016

Annemarie Braakman-Ven en Huib Boogert legden samen met Randy van Halen (niet op de foto) beslag op de eerste prijs bij de buitenpoorters.

Smaakpapillen
Het Leiderdorps dictee werd als vanouds gehouden in het huis der gemeente langs de drukke A4. Dit jaar vierde het dictee, georganiseerd door de Leiderdorpse Volksuniversiteit, zijn eerste lustrum. Het feestje was het strelen van de taalsmaakpapillen. Ook burgemeester mevrouw Laila Driessen-Jansen was weer van de partij voor het voorlezen van het dictee. Zij is een natuurtalent in het bepalen van de juiste dicteersnelheid, ook al liet ze dit jaar de zaken af en toe aanbranden door een iets te hoog leestempo. Tijdens het voorlezen haakte ze in op regelmatig geroezemoes in de raadszaal: “Ik hoor het al. Er zijn hier weinig mannen die boodschappen doen.”

De explicatie achteraf werd niet gedaan door auteur dr. Tanneke Schoonheim (verhinderd wegens ziekte), maar door haar collega lic. Lut Colman (ook van het Instituut voor Nederlandse Taal – het vroegere INL – en mede bekend door haar bijdrage aan het Voorburgs Dictee).

Een opmerkelijk nieuwtje in Leiderdorp was de wens van een van de lokale media om vooraf een groepsfoto van alle deelnemers te maken. De 37 deelnemers (iets minder dan gewoonlijk) werkten er graag aan mee. Misschien een idee om ook elders in de week te leggen? Bij de prijsuitreiking waren er complimenten voor notariskantoor Bakker & Neve en voor D66. Beide hadden met een substantieel team ingeschreven.

leiderdorp2016

Jeroen Hendriks (r) met zijn hoofdprijs. Links burgemeester Laila Driessen.

Uitslagen
De winnaars in de diverse categorieën vonden (gezien hun foutscores) het dictee kennelijk licht verteerbaar. Dat gold vooral voor Jeroen Hendriks (burgerraadslid voor D66), die zich slechts zeven keer verslikte. Frits Willem Scholten deed dat twaalf keer en Michiel van der Eng (oud-wethouder D66 en al vier jaar op rij tweede bij dit dictee) dertien keer.
Bij de specialisten was de strijd om de eerste plaats een soort stoofpot: drie deelnemers eindigden ex aequo als winnaar. De dictees van Annemarie Braakman, Randy van Halen en Huib Boogert vertoonden elk drie schroeiplekjes. Een bijzondere vermelding was er voor Auke Hoffman, zoon van een gemeenteraadslid. Hij was de jongste deelnemer (17 jaar).

6 reacties

  1. Och, beschikte ik maar over de aloude gave der bilocatie; dan was ik er zeker bij geweest, daar in Leiderdorp. Gelukkig compenseert jouw verslag veel, Huib!

  2. VD: sugarsnaps = op peul­tjes lij­ken­de groen­te met een zoe­te smaak = sui­ker­erw­ten [2016] Maar inderdaad wel: sugar en niet suger …