Missie voltooid, lancering geslaagd

Dankzij een geslaagde crowdfundingactie en het werk van een kundige programmeur heeft Dictees.nl een nieuwe jas gekregen. Op maandag 5 november 2018 is de nieuwe site gelanceerd.

Lancering geslaagd!

door Jeroen van Heemskerck Düker

Voor de trouwe lezer is het even een schrikmomentje. Dictees.nl zit in een nieuwe jas, die vooral de lezers op tablet en smartphone bedient. Inhoudelijk is de webstek vrijwel onveranderd. Ook met de nieuwe jas aan bedienen wij de liefhebbers met smakelijke verslagen van de vele evenementen in Nederland en Vlaanderen. Daarnaast blijven wij de dicteecollectie aanvullen met de teksten van getalenteerde schrijvers, waarmee het goed oefenen is.

Onder de motorkap is veel gewijzigd. Zo is de website beter beschermd tegen ongewenste indringers. Hopelijk komt Dictees.nl straks ook wat hoger in de lijstjes van Google. Geïnteresseerden in theoretische discussies moeten wel een veer laten: het forum is ter ziele gegaan in de nieuwe opzet. Het debatplatform werd te weinig bezocht en was te gevoelig voor spam. Daar staat tegenover dat de wekelijkse spellingquiz nieuw leven is ingeblazen. De resultaten daarvan zijn vanaf volgende week te zien.

Crowdfunding

De vernieuwing had niet tot stand kunnen komen zonder de gulle bijdragen van vele trouwe lezers. Ook nu nog komen er donaties binnen, die nog steeds zeer welkom zijn. De redactie van Dictees.nl is buitengewoon blij verrast door de vrijgevigheid van het lezerspubliek. Een bescheiden tegenprestatie is in de maak. De aard ervan blijft nog even geheim.

Veel leesplezier gewenst op het vernieuwde Dictees.nl!

6 reacties

 1. Ai, een dissidente stem. Haal het polonium maar boven. Begrijp me niet verkeerd: ik vind de nieuwe site mooi en overzichtelijk. Maar dat was de oude versie ook. En ik heb ook wel gezien dat het beeld op mijn smartphone duidelijker is (hier is zichtbaar veel energie – en ook geld naar ik begrijp – in gestoken) maar tot op heden heb ik ook altijd al probleemloos verslagen gelezen op mijn slimme vriend. Vandaar dat ikzelf toch wel meer pleit voor:
  1. meer verslagen (where are you folks?) – en dat kan voor mij ook onder de vorm van fotoreportages, filmpjes, links naar websites of krantenartikels, of eenvoudigweg vermelding van het aantal deelnemers en de uitslag kan ook al volstaan
  2. snellere berichtgeving
  3. begeleidende foto’s in een minder strak keurslijf – geen vast formaat, nu worden er vaak onderdelen van afgesneden, een beetje jammer toch.
  Ik hoop dat dit helpt. Benieuwd naar de eventuele reacties. En nogmaals bedankt Jeroen voor alles wat je voor ons doet!
  En nu ga ik onderduiken …

  • Onderduiken is niet nodig hoor, Herman. Ik ben het grotendeels zeer met je eens. Meer – en vooral actuelere – berichtgeving is een dringend verlangen. Het zou eenvoudig mogelijk zijn door veel correspondenten rechten te geven als redacteur. Daarmee kan iedereen zonder tussenkomst van de beheerder eigen berichten plaatsen. Maar kennelijk schrikt iedereen daarvoor terug (behalve Rien Wisse).

   Dat is een probleem, want als beheerder is mijn tijd voor liefhebberijen beperkt. Momenteel word ik ondersteund door correspondenten, die in hun vrije tijd mooie verslagen schrijven van dictee-evenementen. Van hun medewerking ben ik afhankelijk. Zelf loop ik hopeloos achter met berichtjes over recent bijgewoonde dicteeavondjes. Het zij zo. Betaald werk gaat altijd voor.

   Wat betreft de foto’s: er is bewust gekozen voor een vast formaat, zoals in de oude opzet. Foto’s zijn leuke bijzaak, maar veelal erg moeilijk te verkrijgen. En van internet pluk ik nooit zomaar iets, na twee forse boetes van het ANP. De site gaat over tekst, en dat blijft zo – de huidige tendens naar beeldtaal ten spijt.

 2. ‘… veel correspondenten rechten te geven als redacteur’ —> wil ik eventueel ook wel doen hoor (als het tenminste niet overdreven technisch moeilijk is). Alle beetjes helpen zou ik zo denken.