Moniek Vis wint Groot Aalsmeers Dictee

Het Groot Aalsmeers Dictee 2012 is gewonnen door Moniek Vis. In de pittige tekst met als thema ‘Culinair Aalsmeer’ maakte zij de minste fouten en won daarmee een luxe pen ter waarde van 100 euro.

Aalsmeers dictee 2012

Moniek Vis en Rein Leentfaar, winnaars van het Aalsmeers dictee 2012.

Het Groot Aalsmeers Dictee 2012 is gewonnen door Moniek Vis. In de pittige tekst met als thema ‘Culinair Aalsmeer’ maakte zij de minste fouten van alle deelnemers in de categorie liefhebbers. Zij won daarmee een luxe pen van het merk Faber-Castell ter waarde van honderd euro. Bij de specialisten eindigde Rein Leentfaar als eerste.

Het Groot Aalsmeers Dictee werd zaterdag 17 november alweer voor het derde jaar op rij georganiseerd door Boekhuis Aalsmeer. De boekhandel erkte hierbij samen met restaurant ’t Wapen van Aalsmeer, waar de 27 deelnemers eerst het dictee maakten en daarna in een gezellige ambiance een buffet genoten in afwachting van de prijsuitreiking. Tweevoudig winnares Annemarie Braakman-Ven schreef dit jaar de tekst en had zich duidelijk uitgeleefd bij het samenstellen van de moeilijke zinnen. Net als in voorgaande jaren betoonde oud-burgemeester Joost Hoffscholte zich een bekwaam voordrager.

Culinair
Gerechten en andere culinaire zaken speelden een hoofdrol in het dictee. De deelnemers konden de taalvondsten wel waarderen, ondanks het uitdagende gehalte van de tekst. Woorden als bourgondische (zonder hoofdletter) en koosjere (met dubbel o) waren voor de meeste dicteemakers nog wel te doen. Moeilijker werd het bij de begrippen chef-kok (met streepje) en souschef (zonder streepje) of bij uit het Engels afgeleide woorden als writer’s block en upper class. Bijzonder lastig bleken culinaire termen als sliptongetjes, sint-jakobsschelpen, bouillabaisse (met i en dubbel l) en tzatziki (met tweemaal een z), terwijl een op het oog eenvoudig begrip als ‘rodekool’ voor velen een instinker bleek omdat het aan elkaar wordt geschreven.

Liefhebbers
De 33-jarige Moniek Vis, docente Nederlands aan de Hogeschool van Amsterdam, bracht het er het beste vanaf bij de liefhebbers. Zij maakte slechts achttien fouten, waar het gemiddelde 32 bedroeg. Eén fout meer maakte de nummer twee, Ronald Ganzeboom. Op de derde plaats eindigde Margriet Verrips met 24 fout. Op uitnodiging van het Boekhuis nam ook de wethouder van cultuur, Gertjan van der Hoeven, deel aan het dictee. Hij deed het verdienstelijk met een foutenaantal nét boven het gemiddelde.

Aalsmeers dictee 2012

Gespannen deelnemers aan het Aalsmeers dictee.

De specialisten
In de categorie ‘specialisten’ namen zes taalvirtuozen het tegen elkaar op. Deze ervaren deelnemers behoren tot de allerbeste dicteemakers van het land. Het is dan ook bijzonder dat zij de reis naar Aalsmeer maakten om hier aan het dictee deel te nemen. Twee specialisten eindigden ex aequo op de eerste plaats met zeven fout: Rein Leentfaar uit Breskens en Bob Boersema uit Ermelo. Na een spannende ‘shoot-out’ kwam Rein Leentfaar uiteindelijk als winnaar uit de bus. Op de derde plaats met negen fout eindigde Pieter van Diepen uit Leiden, in 2010 nog winnaar van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Ambiance
De zeer enthousiaste reacties op zowel de organisatie als de ambiance in ’t Wapen van Aalsmeer geven aanleiding om in 2013 weer een Groot Aalsmeers Dictee te organiseren. Het Boekhuis hoopt dat dan nog meer Aalsmeerders de uitdaging aangaan.

Reacties zijn gesloten.