Tekst en foto’s: Huib Boogert
Het zeventiende Cobbenhagendictee in Tilburg, op dinsdag 15 april, was letterlijk een kunststukje. Samensteller Corné van Doorn, leraar Nederlands op het Cobbenhagenlyceum, had een kunstig dictee geconstrueerd, met veel spellingdilemma’s. Bovendien had het dictee ‘kunst’ als thema, maar dan kunst in brede zin. Uit de tekst bleek dat de auteur ook biljarten, kunstschaatsen, voetballen en koken ware kunst vindt. En uiteraard, het kon niet uitblijven, schaarde hij ook het deelnemen aan dictees onder de noeste en heroïsche pogingen om kunst te bedrijven.
Een zelden vertoonde curiositeit was het combineren van de dicteetekst met de catering in het Cobbenhagenlyceum: de dicteetekst bevatte de namen van de kaassoorten roquefort, camembert, munster (Franse uitspraak: ‘muun-stèr’) en gorgonzola. Direct na het dictee werden de deelnemers aan hun tafeltjes getrakteerd op de lekkernijen van een kaasplankje.
Onduidelijk
Voor sommige dicteeschrijvers was het ietwat storend dat enkele woorden – volgens hen – verkeerd voorgelezen werden. Zo hoorde zeker een op de drie deelnemers het woord trivialia uitgesproken als ‘triviaria’. Voorlezer Van Doorn gaf voorts ruiterlijk toe, dat hij haut chic abusievelijk uitsprak als (fonetisch) ‘oot sjiek’. Dat bracht velen op een dwaalspoor: ze schreven daarom haute chic. Voorts was er achteraf discussie over de vraag of het Wereldkampioenschap voetbal met hoofd- of kleine letter moest. De hoofdletter werd foutgerekend.
In elk geval kon in het algemeen worden vastgesteld, dat de deelnemende Vlamingen onder de ruim 60 dicteeschrijvers lichtelijk in het voordeel waren dankzij Franse woorden als haute cuisine, haut chic, saignant en munster.
Correctie
De correctie in Tilburg kon vrij vlot worden afgewikkeld, doordat de geschreven teksten al na elke twee alinea’s werden ingenomen. Er moesten in totaal zes alinea’s worden geschreven. De opbrengst van het dictee (verkregen door een boete van 50 cent voor elke fout) was bestemd voor een schoolproject in Tanzania, waarvoor de onderbouw van het Cobbenhagenlyceum zich sterk maakt. Het gaat om de Sint-Joachimsschool in Same, een zusterstad van Tilburg. Er wordt geld ingezameld voor computers en voor een practicumlokaal. Vrijwel alle deelnemers gaven een fikse fooi.
Uitslagen
Na afloop werden de prijzen uitgereikt door Harrie Dirkx, voorzitter van de jury en voormalig docent Nederlands op het Cobbenhagenlyceum. In de categorieliefhebbers won Marjolein van der Plas met 17 fout. De marges waren klein in deze groep: tweede werd Ad van de Vrande met 18 fout, Thea Prinsen behaalde met maar één foutje meer de derde plaats..
Bij de ervaren dicteeschrijvers, die hier in de categorie professionals deelnamen, mag de tweede plaats van Rien Wisse, als eerste Nederlander, een uitzonderlijk goede prestatie genoemd worden. De snel rijzende ster in dicteeland eindigde gelijk met veteraan Robert Joosen uit Kalmthout (4 fout) en hield zelfs trofeeveelvraat Rein Leentfaar (5 fout) op afstand. Alleen Edward Vanhove uit Maaseik bleef iedereen voor. Met maar 3 fout veroverde hij de eerste plaats.