Twee Barbara’s bezorgen Ter Aar eerste dictee

Twee enthousiaste vrouwen organiseren al enige tijd vele activiteiten voor de inwoners van Ter Aar. En tegenwoordig kan een dictee dan niet ontbreken. Zo gezegd, zo gedaan…

Frank Langeveld won het goud in het eerste Groot Dictee van Ter Aar

Ter Aar Dictee

Organisator Barbara Zornig haalt de elfjarige Tamira Vos op het podium.

Tekst en foto’s: Huib Boogert

Het eerste dictee van Ter Aar mag gerust een bijzonder dictee genoemd worden. Het heeft onder de wedstrijddictees in ons land de meest basale vorm. Dat heeft te maken met de achtergrond van de organisatoren.

De organisatie was in handen van de stichting Triggr (eigenlijk: !Triggr, met uitroepteken aan het begin), een club enthousiaste mensen uit het dorp Ter Aar die sinds oktober vorig jaar krachtig aan samenlevingsopbouw doen. Hun activiteiten voor jong en oud voorzien in een behoefte; de deelname is steeds onverwacht groot.
Triggr wordt getrokken door twee Barbara’s: voorzitter Barbara Zornig en bestuurslid Barbara Langeveld. Ze zetten cursussen en workshops voor hun dorpsgenoten op, er zijn haak- en mozaïeklessen, filmmiddagen, pubquizzen en er wordt gesjoeld. En de Ter Aarders komen dankbaar als vliegen op de stroop af.

Dictee Ter Aar

Wethouder Annette Pietersen haalde tot haar eigen verrassing het zilver.

Ook ’s proberen!
Een paar weken geleden dachten de dames bij zichzelf: een dictee hebben we nog nooit gedaan. Dat willen we óók wel eens proberen!. En zo geschiedde.
De dorpelingen en buiterpoorters werden uitgenodigd via internet en social media. Rein Leentfaar werd aangezocht als auteur. Burgemeester Frans Buijserd wilde wel voorlezen. Beroepsvioliste Manon ter Steege (uit het vroegere Promenadeorkest) wilde in de pauze wel spelen. En Primera wilde wel sponsoren. De prijsjes werden zeer bescheiden gehouden. En zo kreeg Ter Aar zijn dictee. Eenvoudig, maar vriendelijk. Basaal, maar intiem.

De ruim 25 deelnemers (onder wie acht buitenpoorters) bogen zich in de protestants-christelijke basisschool de Fontein over een typische Leentfaartekst die vooral over Ter Aar en de gemeente Nieuwkoop ging. En een beetje over de lokale politiek, want 18 maart 2015 was tenslotte de dag van de Provinciale Statenverkiezingen.

Dictee Ter Aar

Manon ter Steege speelde dansen van Bach en Campagnoli.

Extra alinea
De specialisten moesten een alinea extra maken. De Ter Aarders mochten die uiteraard meeschrijven, maar de fouten telden niet mee in de eindbeoordeling door de jury. Die alinea was: Kwekerijen in Ter Aar kweken eschscholtzia’s, buddleja’s, gaultheria’s, floxen en guichelheil. Een menukaart uit Ter Aar vermeldde kalfsribeye met pesto-tomatensaus, malse runderentrecote met gegrilde groene asperges en pepersaus, quinoawrap (een soort pannenkoekje), sliptongen en grana-padanokaas (op de carpaccio) met basilicummayonaise.
Volgens de jury maakten de meeste deelnemers fouten in woorden als éminences grises (in het meervoud), sliptong en quinoawrap.

Burgemeester Buijserd zat uitstekend in zijn rol als voorlezer. Goed verstaanbare uitspraak, sympathiek tempo. Niet eenmaal werd hij onderbroken door deelnemers die het niet konden bijhouden. Zelfs de jongste deelneemster, Tamira Vos van elf jaar, had geen problemen. Violiste Manon ter Steege speelde in de pauze werken van Bach, Mazas en Campagnoli. Ze had gekozen voor enkele dansen: “Jullie vingers hebben over het papier gedanst. Daar sluit ik bij aan”.

Ter Aar

Eersteprijswinnaar Huib Boogert met rechts burgemeester Frans Buijserd

Uitslagen
De uitslagen in Ter Aar waren als volgt. De aanmoedingsprijs was uiteraard voor de elfjarige Tamira Vos. In de groep van de Ter Aarders – waar de specialistenalinea niet werd meegeteld – won Frank Langeveld met 12 fout, tweede werd wethouder Annette Pietersen met 13 fout. Het brons ging naar Corné Oskam (15 fout). Bij de niet-Ter Aarders won Huib Boogert uit Goes (5 fout, inclusief de specialistenalinea). Pieter van Diepen uit Leiden (6 fout) ging naar huis met het zilver, derde werd Rien Wisse uit Breda met 7 fout.

1 reacties