Weesper Dictee maakt bescheiden debuut

De nieuwste loot aan de rijkbloeiende dicteeboom is sinds zondag 15 maart het Weesper Dictee. De spellingtest debuteerde uiterst bescheiden in de bibliotheek aan de Oudegracht.

Weesper dictee

André Verheul las het dictee voor.

door JvHD

De nieuwste loot aan de rijkbloeiende dicteeboom is sinds zondag 15 maart het Weesper Dictee. De spellingtest debuteerde uiterst bescheiden in de bibliotheek aan de Oudegracht.

Met de organisatoren meegeteld, waren er zo’n achttien mensen afgekomen op het nieuw ontsproten evenement. De wegblijvers kregen ongelijk. Het werd een vriendelijk, bijna intiem avondje. In de pauze ondersteunde het fraai musicerende duo BeJazz die relaxte sfeer met zwoele easylisteningmuziek. Nathalie Scheffer, oprichtster van de nieuwe Weesper Boekhandel, en Judith Kortland van de bieb – die samen de organisatie voor hun rekening namen – bleven ondanks de matige opkomst in een opperbeste stemming. Ook toen bleek dat er maar liefst drie dicteenomaden waren binnengezworven.

Auteur Anke ten Doeschate (l) en Judith Kortland van de bibliotheek.

Auteur Anke ten Doeschate (l) en Judith Kortland van de bibliotheek.

Weesper relletjes
Gelukkig was voorzien in een alleraardigste dicteetekst van Anke ten Doeschate. Haar goed lopende verhaal behandelde recente Weesper relletjes en de start van de nieuwe boekwinkel, die gehinderd blijkt te zijn door opgewonden ransuilaficionado’s. Met woorden als geelgorzen, sans gêne en tanteagaathregeling maakte de auteur het de schrijvers niet gemakkelijk. Maar haar przewalskiwoord thuriferarius spande de kroon. De enige die het woord kende, de Zeeuwse VanDalist Leentfaar, was daarover zo opgetogen dat hij zijn triomf luidkeels meedeelde aan het geconcentreerde ploegje deelnemers. Het betekent overigens wierookdrager.

Na het dictee – uitstekend voorgelezen door André Verheul – en de jazzstandards was het tijd voor de prijsuitreiking. Het verbaasde niemand dat de dicteenomaden – naast de zwervende Zeeuw ook Pieter van Diepen en ikzelf – de prijzen wegsleepten. Marjan Terheggen was de beste lokale deelneemster, met maar negen fouten. Genoeg talent is voorradig in Weesp om een tweede editie met vertrouwen tegemoet te zien.

Reacties zijn gesloten.