Voorne-Puttten: een echt leuk dictee

Op zaterdag 14 maart werd in Oostvoorne de negende editie van het Groot Dictee van Voorne-Putten-Rozenburg gehouden. De Rotaryclub haalde er een recordbedrag binnen voor het goede doel.

Mevrouw Engels toont de cheque voor de Rockanjeschool in Ghana. Foto © Weekblad Oostvoorne.

Voorburg

Lizi van Vollenhoven (rechts) op het podium van het Voorburgs Dictee in 2014.

door Lizi van Vollenhoven 

Op zaterdag 14 maart werd in Oostvoorne de negende editie van het Groot Dictee van Voorne-Putten-Rozenburg gehouden. Ook dit jaar was het een sponsordictee, georganiseerd door Rotaryclub Brielle-Voorne-Putten en Europoort.

De eerste twee alinea’s van het dictee zijn eigenlijk de beste beschrijving van het doel en de organisatie ervan. Ik neem dan ook de vrijheid deze twee alinea’s te citeren. “Toen een aantal ijverige Zuid-Hollandse Rotarians hoorde van de misère in Afrika, wendden zij zich tot een Brielse oud-leraar Nederlands en ex-wethouder en -locoburgemeester met de vraag een taalkundige lijdensweg in de vorm van een dictee te creëren.
Aan fundraising zou ook een loterij verbonden kunnen zijn waarbij geenszins slechte prijzen te winnen waren, zoals geëmailleerde sieraden, handgebreide pullovers, autoaccessoires en allerlei tinnen en porseleinen voorwerpen.“

De bovengenoemde multifunctionele persoon was Klaas Schipper, die het dictee niet alleen schreef, maar ook luid en duidelijk voorlas op de avond zelf. De misère sloeg op de omstandigheden waarin De Rockanjeschool in Kumasi, Ghana verkeerde. De school, die twintig jaar geleden is opgezet door de familie Engels uit Rockanje, is van grote betekenis in de omgeving.

Struikelblokken uit de schooltijd
Ruim 90 schrijvers waren bijeengekomen in Het Wapen van Marion in Oostvoorne en bogen zich over de tekst van 200 woorden. “Het was een echt leuk dictee”, was wat ik na afloop veel hoorde. Geen bespottelijke zinnen of vergezochte uitdrukkingen maar wel een flink aantal struikelblokken uit de schooltijd. Weifelen en twijfelen, haviken en leeuweriken, en de – ik zou haast zeggen onvermijdelijke – weidse bosschages.

Terwijl de juryleden druk bezig waren met het nakijken van het dictee werd er inderdaad een loterij gehouden. Wie anders dan beroepsdicteetor Rein Leentfaar zou de minste fouten hebben? Hij maakte er eentje deze keer. Roem heeft echter zo zijn keerzijde: als slachtoffer van zijn eigen succes mocht hij niet meedingen voor een prijs. Die was voorbehouden aan een obscure ik-moet-ook-zo-nodig-eens-winnenvrouw met een midlifecrisis uit Voorburg, op minimale afstand van de dicteetijger: twee fouten. Naar verluidt was er bij de prijswinnaars ook een persoon die tijdens het schrijven wel verdacht vaak op het blaadje van zijn buurman (toevallig nou net zwervende Zeeuw Leentfaar) gluurde, maar goed, onschuldig tot het tegendeel bewezen is.

VoornePutten 2015

Mevrouw Engels toont de cheque voor de Rockanjeschool.

Hoofdprijs
De overige prijzen gingen naar Sophie Fransen (tweede prijs) en Jules Ronden. Bij de jeugd was de eerste plaats voor Kevin Varekamp, gevolgd door Bart van Loon en Liza van der Wagt. De echte grote winnaar van het dictee was, zoals het hoort, De Rockanjeschool. Mevrouw Engels, een van de oprichters van de Rockanjeschool, nam zichtbaar aangedaan de cheque in ontvangst uit handen van Rotary-voorzitter Hans Stravers. De opbrengst van de avond was maar liefst € 16.633. Een recordbedrag waar de school bijzonder blij mee zal zijn en waar andere Rotaryclubs veel ontzag voor zullen hebben.

Al met al een erg geslaagde avond.

Reacties zijn gesloten.