Gaaf georganiseerd goededoelendictee geeft garnizoensstad Gorinchem glans

In Gorinchem organiseerde de plaatselijke Rotaryclub op voorbeeldige wijze de tweede editie van het Groot Gorcums Dictee. De tekst werd verzorgd door docente Marjan Versluis (foto).

Taas Gorcum

De band Taas speelde aanstekelijke covers.

door Rien Wisse

12 maart 2015: koopavond en parkeerstress in de binnenstad van Gorcum, Dnjepr-Ajax op tv, dictees in Alphen aan den Rijn, Urk en Zeewolde. En tóch kwamen zeventig enthousiastelingen van heinde en verre naar schouwburg De Nieuwe Doelen voor de tweede editie van het Groot Gorcums Dictee, uitmuntend georganiseerd door de plaatselijke Rotaryclub en Juniorkamer. Allemaal voor het goede doel: een project voor taalonderwijs aan laaggeletterden.      

Ludieke nakijkinstructie
Docente Nederlands Marjan Versluis had een smeuïg verhaal geschreven onder de allitererende titel Markante mensen aan de Merwede. De deelnemers moesten honderd woorden invullen tegen een zelfgekozen sponsorbedrag per goed gespeld woord. Nadien keken ze elkaars dictee na met een ludieke instructie: “Als u het niet kunt lezen, rekent u het maar gewoon goed.” Weliswaar niet conform de strenge dicteeregels, maar wel gunstig voor het sponsorbedrag. Het tekende de ontspannen goededoelensfeer in de fraaie schouwburg. Ook de plaatselijke coverband Taas droeg daaraan bij met heerlijke popmuziek van weleer. Tijdens Riders on the storm en Like a rolling stone stroomde de foyer al snel vol.

Ro van Doesburg

Stadsdichter Ro van Doesburg

Onze Dinand
Stadsdichter Ro van Doesburg las het dictee voor en liet markante Gorcumers de revue passeren, onder wie oud-voetbalinternational Frank Wels, dichteres Ida Gerhardt, poezenmadam Truus van Baalen en uitvinder van de brandspuit Jan van der Heijden. De zanger van de Haagse rockband Kane, Ferdinand Woesthoff – wiens achternaam ook ingevuld moest worden – kreeg een chauvinistische veeg uit de pan: Ferdinand stelt zich overal quasinonchalant voor als Dinand uit ’s-Gravenhage. Zijn wieg stond in Gorinchem, dus ik vind hem met dit minuscule leugentje een valsspeler.

Sudoku’tje
Voor velen leverde de spelling van woorden als à propos, rendez-voustje, komaan, fine fleur, face to face, yogaën en PS de nodige hoofdbrekens op. En het beruchte sudoku’tje leidde tot hilariteit, want hoe schrijf je dát nou weer? “Ik spreek het wel goed uit hoor”, zei Van Doesburg. Het Engelse biblebelt leidde nog tot een aardig spellinglesje: in het oude Groene Boekje inderdaad met kleine letter, maar inmiddels onderkend als erratum en in de onlineversie gespeld met hoofdletter. Het verwijst namelijk naar de Bijbel in de betekenis van de Heilige Schrift en niet naar een exemplaar van het boek, want dat is dan weer wel een bijbel. Dat u het maar weet.

Andre Wijting

Tweede van links: winnaar André Wijting

Winnaars en opbrengst
Enfin, de prijzen werden als volgt verdeeld. André Wijting (88 van de 100 goed) en Pieter van der Marel (87) beklommen het volwassenenpodium. Isa Versluis (75) en Lara Mosselman (73) waren de besten bij de jeugd. Rien Wisse uit Breda (99) en Frans Van Besien uit Gent (94) vertegenwoordigden de buitencategorie van ‘dicteenomaden’.

Na de prijsuitreiking speelde Taas gewoon lekker door met Dancing barefoot en You can’t always get what you want. Die laatste slogan mag dan waar zijn, maar het Groot Gorcums Dictee bracht toch maar mooi 3800 euro op.

www.taalproject.nl
www.grootgorcumsdictee.nl

 

 

1 reacties

  1. Hallo Rien, Je bent niet alleen goed in het schrijven van de teksten van iemand anders (99/100), maar ook in het componeren van je eigen tekst….