Van Dale beslist: het is ‘whatsappen’

Voor wie worstelt met de vraag of je nu whatsapp’en, whatsAppen, whatsApp’en of whatsappen schrijft, is er eindelijk uitsluitsel. Na googelen (zoeken op het internet), msn’en (chatten via een messenger) […]

De dikke Van Dale

De dikke Van Dale

Voor wie worstelt met de vraag of je nu whatsapp’en, whatsAppen, whatsApp’en of whatsappen schrijft, is er eindelijk uitsluitsel. Na googelen (zoeken op het internet), msn’en (chatten via een messenger) en hyven (communiceren via het digitale vriendennetwerk Hyves) wordt nu ook het woord whatsappen (tekstberichten versturen via berichtendienst WhatsApp) aan de Dikke Van Dale toegevoegd.

Dat heeft de uitgever van het bekendste verklarende woordenboek van het Nederlands laten weten aan de website WhatsAppen.nl. Het woord zal terug te vinden zijn in de eerstvolgende elektronische update (versie 14.8) van de woordenlijst, die half oktober wordt gepubliceerd.

Algemeen taalgebruik
De redactie van Van Dale doorzoekt voornamelijk digitale teksten. Als een bepaald woord gedurende een periode van ongeveer drie jaar regelmatig wordt aangetroffen in het (schriftelijk) algemeen taalgebruik, kan het worden opgenomen in het woordenboek, schrijft uitgever Van Dale op de officiële site. Zo zijn internetdiensten als Google, MSN, Twitter, Facebook en YouTube eerder ook aan hun vermelding gekomen. Na Facebook is WhatsApp de meest gebruikte app onder de Nederlandse beroepsbevolking, bleek onlangs uit onderzoek.

N.B. Dit bericht is woordelijk overgenomen van de site van de Volkskrant.

Reacties zijn gesloten.