Zwervende Zeeuw verovert opnieuw UT-trofee

Rein Leentfaar uit Breskens heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar de hoofdprijs weggesleept in het dictee van de Universiteit Twente.

Winnaars Rein Leentfaar, Hiska Bakker en Mike Rolink. Foto © Arjan Reef, UT Twente

UT Enschede 2013

Van links af: Rein Leentfaar, Hiska Bakker en Mike Rolink. Foto © Arjan Reef, UT Twente

Rein Leentfaar uit Breskens heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar de hoofdprijs weggesleept in het dictee van de Universiteit Twente. Met gemak ging het niet, want auteur Paul de Kuyper had een forse hoeveelheid valstrikken ingebouwd in zijn tekst over de risico’s binnen de muren van het universiteitsgebouw. Leentfaar wist zijn foutenaantal te beperken tot zes en bleef daarmee Mike Rolink, winnaar bij de studenten, ruim voor. De student technische natuurkunde maakte twintig fouten. In de prominentencategorie was Hiska Bakker de beste met 17 fout.

De derde zin van het dictee laat zien dat het niveau hoog lag dit jaar: In de laboratoria in de Meander hannesen onderbetaalde postdocs met erlenmeyers gevuld met ammoniumsulfaat; in de naastgelegen Zuidhorst werken onervaren Azerbeidzjaanse aio’s met petrischaaltjes vol krioelende anaerobe bacteriën, zogenaamde stafylokokken die het toxischeshocksyndroom kunnen veroorzaken. Daarmee maakte hij het de zestig studenten en twintig zogeheten prominenten allerminst gemakkelijk. Gelukkig las de rector magnificus Ed Brinksma de tekst kundig – zij het nogal snel – voor. Ook de entourage en de uitleg na afloop waren goed verzorgd.

Om half tien ging het licht uit in de Enschedese collegezaal. Als gevolg daarvan moest de discussie achteraf worden afgekapt. Dat is wellicht een verbeterpuntje voor de editie van 2014, die er gezien de belangstelling en het niveau van de tekst zeker mag komen.

Reacties zijn gesloten.