Voorronde Groot Dictee vandaag van start

Vanaf vandaag kunnen enthousiaste dicteeschrijvers een gooi doen naar een finaleplaats in het Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat op woensdag 18 december wordt uitgezonden.

Kees van Kooten

Kees van Kooten schrijft dit jaar het dictee. Foto: Nu.nl

Vanaf vandaag kunnen enthousiaste dicteeschrijvers een gooi doen naar een finaleplaats in het Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat op woensdag 18 december wordt uitgezonden door de Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen. Op een paar instinkertjes na is de voorronde prima te maken door de gemiddelde liefhebber.

U kunt op drie manieren deelnemen aan deze selectieronde. In de papieren edities van de Volkskrant en De Morgen is de tekst vandaag, 16 november, gepubliceerd. Daarnaast kunt u deelnemen via internet en via Twitter. Over de laatste methode vindt u op de website van de Volkskrant meer informatie.

Nog even de regels, zoals die op de website zijn omschreven: bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal en bij de voorronde geldt de nieuwste versie van het Groene Boekje als norm, de Woordenlijst Nederlandse Taal zoals in 2005 uitgegeven door Sdu Uitgevers/Lannoo. Als woorden niet in de lijst voorkomen, geldt de spelling in het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, de veertiende herziene uitgave (2005).

Een woord heeft nooit meer dan één fout. Als fouten gelden: spelfouten, het onjuiste of onnodige gebruik van koppeltekens en/of afbrekingstekens (of het ontbreken daarvan), het niet op de juiste manier aaneenschrijven van samenstellingen, het foutieve gebruik van hoofdletters/kleine letters, accenten, apostrofs en trema’s.

Inzendingen moeten uiterlijk binnen zijn op vrijdag 22 november. Winnaars maken kans om uitgenodigd te worden bij de opname van het Groot Dictee op 14 december in de Eerste Kamer in Den Haag. Deelnemers aan de voorronde kunnen een exemplaar winnen van het dicteeboekje 5000 venijnige dicteewoorden. Er worden 50 exemplaren beschikbaar gesteld: 35 in Nederland en 15 in Vlaanderen.

Reacties zijn gesloten.