Brief Rutte schokt Nederlandse dicteewereld

In zijn open brief roept Mark Rutte ons op om normaal te doen. We moeten nu ook aan normale spelling doen en ons niet bezighouden met dictees die een normaal mens niet begrijpt. Door Rien Wisse, redacteur van De Spelt.

Door Rien Wisse, redacteur van De Spelt, je broodnodige dicteenieuws

In zijn open brief roept Mark Rutte ons op om normaal te doen. We moeten nu ook aan normale spelling doen en ons niet bezighouden met dictees die een normaal mens niet begrijpt.

Woorden als kladderadatsch, krambamboeli en qaly’s zijn volgens Rutte niet normaal: “We moeten terug naar eenvoudige dicteewoorden, zoals nochtans, geenszins en erwtensoep. Die zijn al moeilijk genoeg, maar wel normaal. En ze passen bij ons ontzettend gave land.”

Een dicteedinosaurus

Een dicteetyrannosaurus rex

Dicteetyrannosaurus rex
“Doe normaal of ga weg”, schrijft Rutte. Dat betekent ook dat dicteedinosaurussen, van wie velen al met pensioen zijn, spoedig zullen uitsterven. Een dicteetyrannosaurus rex brult: “Een woord als hexakosioihexekontahexafobie is toch niet zo moeilijk? Dat staat gewoon in mijn lijst. Laat die Rutte zelf normaal doen of oppleuren.”

Een dicteescepticus die graag anoniem wil blijven (Hans Bennis) vindt dat Rutte wel een punt heeft: “Rutte schrijft dat het normaal is om fatsoenlijk naar elkaar te luisteren, in plaats van elkaar te overschreeuwen als je het ergens niet mee eens bent. Daarmee doelt hij ook op de dicteenomaden die overal stennis maken. En ik weiger dat tussen-n-gedoe normaal te vinden.”

Korte. Onvolledige. Zinnetjes
Een eindredacteur maakt gehakt van de brief: “Geschreven door een reclamebureau. Steeds een kort zinnetje. Dat onvolledig is. Zoals dit. Irritant. En dan die tenenkrommende slogan Normaal. Doen. Wat een onzin. Normaal doen, toch? Schrijf normaal of ga weg.”

De Vlaamse dicteeliefhebbers zal het allemaal worst zijn. “Amai, wij voelen ons gans niet aangesproken door die Mark Rutte. Wie is dat eigenlijk?”

5 reacties

  1. Die 666-fobie is toch wel een moeilijk woord, want het moet dus zijn: hexakosioihexekontahexafobie …