GDNT wordt Großes Deutsch-Niederländisches Diktat

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal heeft enorm aan potsierlijkheid gewonnen, nu de finale een heus Nederland-België is geworden. De NOS wil graag op deze voet verder, maar dan wel met hogere kijkcijfers.

door Rien Wisse, redacteur van de Spelt, je broodnodige dicteenieuws

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal heeft enorm aan potsierlijkheid gewonnen, nu de finale een heus Nederland-België is geworden. De NOS wil graag op deze voet verder, maar dan wel met hogere kijkcijfers. Daarom kunnen we in december 2017 een wedstrijd Nederland-Duitsland verwachten: Großes Deutsch-Niederländisches Diktat.

Jurylid Ludo Permentier, bekend van das Grüne Büchlein: “Voor Nederlanders is het altijd leuk om van Duitsland te winnen. Het is überhaupt een uitdaging om rücksichtslos veel Duitse woorden in het dictee te proppen. En inwoners van de Belgische Eifel spreken ook Duits, dus die mogen gewoon meedoen.”

A.F.Th. van der Heijden vindt het maar niks: “Ik blijf mordicus tegen verduitsing en wil geen talig Germaans gemenebest (onderkast, red.). Ik strijd voor het behoud van onze tandeloze (onschadelijke, red.) moerstaal. Niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.”

2 reacties