Het grote spatiedictee

Op de webstek Signalering Onjuist Spatiegebruik is nu een oefendictee te downloaden.

Rare spaties

Geen ondergoed, alleen maar sokken bij de Sokkenkeizer.

Van alle spelfouten is de onjuist geplaatste spatie een van de zeer frequent voorkomende. Je hoeft maar een supermarkt binnen te lopen, of je wordt geconfronteerd met ‘fijn gesneden’ spinazie en ‘wild vlees’. Al jarenlang verzamelt René Dings voorbeelden ervan op de bekende webstek Signalering Onjuist Spatiegebruik, kortweg SOS. Nu is er via diezelfde site een oefendictee beschikbaar voor iedereen die onbedoeld komische missers wil vermijden.

Sinds de beruchte witruimte in het nieuwe logo van het Rijksmuseum staat de foute spatie opnieuw volop in de schijnwerpers. Desondanks verschijnt op SOS nog vrijwel dagelijks een hilarisch voorbeeld; de laatste toevoeging betreft bijvoorbeeld de Sokkenkeizer die ‘enkel sokken’ verkoopt. Klinkt logisch, maar vermoedelijk betreft het reclamebord een speciaal soort voetbedekking.

Wie nog even flink wil oefenen voor het Groot Dictee op tv, downloadt nu het spatiedictee in pdf-formaat. De goede antwoorden staan op pagina 3 van het document, maar spieken is natuurlijk streng verboden.

Reacties zijn gesloten.