Leuvens studentendictee ‘aartsmoelijk’

Willem Possemiers leverde in Leuven een goede prestatie (12 fout) in het studentendictee van Paul Claes. Maar Joost Verheyen en Edward Vanhove, die buiten mededinging meeschreven, presteerden buitengewoon met elk slechts één fout.

Paul Claes

Schrijver, classicus en vertaler Paul Claes

Een gemiddelde van 67 fouten, dat kom je maar zelden tegen in een dictee. Des te opmerkelijker waren de prestaties van de gekende dicteetijgers die buiten mededinging deenamen aan het Leuvens studentendictee. Joost Verheyen en Edward Vanhove deelden een glansrijke toppositie met elk slechts één fout. Christiane Adams (5 fout) en Frans Van Besien (8 fout) wisten eveneens onder de tien fouten te blijven. De officiële winnaar lukte dat niet.

Op 29 november verzamelden zich maar liefst 213 kandidaten voor het Leuvens studentendictee, dat voorgelezen werd door VRT-beroemdheid Martine Tanghe. Vooraf had schrijver, classicus en hoofddocent Paul Claes al gewaarschuwd dat het haast onmogelijk was de tekst zonder fouten te schrijven. En hij kreeg gelijk. Naast de zeer goed presterende dicteetijgers, die zoals gezegd buiten mededinging streden, konden alleen Willem Possemiers (12 fout) en Anke Senden (14 fout) onder de 20 fout duiken. Op plaats 204 eindigde Lucas Lijnen met 139 fout – en hij was lang niet de enige boven de honderd. Het hoge gemiddelde is deels te wijten aan de telmethode, waardoor een enkel fout gespeld woord tot vier fouten kon opleveren!

Martine Tanghe meldt in Nieuwsblad:  ‘Uit mijn ervaring op het Groot Dictee kan ik stellen dat het vanavond minstens even moeilijk was als in Den Haag. Ik was slechts de boodschapper vanavond, maar ik vond het mooi te zien dat zo veel studenten zich vrijwillig lieten uitdagen.’ Bij de prominenten eindigde decaan Luk Draye van de Letterenfaculteit als eerste, met 22 fout. Een uitstekende prestatie, afgezet tegen de prestaties van de overige deelnemers. Opvallend was het gemiddelde van de faculteit Letteren en wijsbegeerte (Universiteit Gent) – ruwweg de helft van de meeste overige faculteiten.

Reacties zijn gesloten.