Vlaamse top drie vergroot afstand

De Vlamingen Joost Verheyen, Robert Joosen en Edward Vanhove bezetten na het Breskens Dictee op 13 april opnieuw de eerste drie plaatsen bij de specialisten. Verheyen was de beste met vier fout.
Foto: Huib Boogert

Verheyen in Breskens

Joost Verheyen wint in Breskens

De grote drie in dicteeland bewezen zaterdag 13 april dat zij thuishoren in een geheel afgescheiden categorie. De Vlamingen Joost Verheyen, Robert Joosen en Edward Vanhove bezetten na het Breskens Dictee opnieuw de eerste drie plaatsen bij de specialisten. En zoals vaker was Verheyen van hen de beste, met slechts vier fouten in de extreem lastige tekst van Rein Leentfaar. Joosen en Vanhove zaten hem met respectievelijk vier en negen fout op de hielen.

Hun klasse laat zich illustreren aan de hand van het foutenaantal waarmee de overige specialisten zich geconfronteerd zagen. Felix Heyman, Huib Boogert en Patrick Cypers, toch allerminst dicteestakkers, maakten er elk 22. De Nederlandse toppers René Dijkgraaf (23) en Bert Jansen (27) wisten de schade nog te beperken, maar ook voor hen was de score ongewoon.

Breskens 2013

Opperste concentratie tijdens het Breskens Dictee 2013

In de Zeeuwse havenplaats streden 36 dicteeschrijvers om de eer in hun categorie. Naast de specialisten kregen ook de liefhebbers een pittige tekst voorgeschoteld. In hun groep was Raf Coppens iedereen de baas: hij maakte negen fout. Tweede werd Anneke Salden, Ilse Brosens belandde met 15 fout op de derde plek. Opvallend was de prestatie van burgemeester Suurmond, die met 20 fout een gedeelde negende plaats wist te behalen. Voor de laatste categorie, die van de beginners, had auteur Rein Leentfaar een tekst klaarliggen die misschien iets té moeilijk was. Winnaar Hein Klooster bleef met 18 fouten als enige onder de twintigfoutengrens, al bleven de overige deelnemers mooi bij elkaar in de buurt: 20 fout voor Betsie Basting, 21 fout voor Rinus de Moor.

Zeer vermeldenswaard is de prestatie van de twaalfjarige (!) Tanisha Koekkoek. Zij ontving  een speciale jeugdprijs. Met 25 fout wist zij de score van twee volwassenen te evenaren en een derde zelfs voor te blijven.

Foto’s: Huib Boogert

Reacties zijn gesloten.