Zomers grensduel in Zeeland

Op donderdag 13 juni 2013 is het weer tijd voor het duel tussen Nederland en Vlaanderen, voor het gemak het Holland-Belgiëdictee genoemd.
Afbeelding: spotprent uit 1830 op de afscheiding van België. Atlas Van Stolk, Rotterdam

Eede Zeeland

De grenspaal bij het Zeeuwse Eede

Op donderdag 13 juni 2013 is het weer tijd voor het duel tussen Nederland en Vlaanderen, voor het gemak het Holland-Belgiëdictee genoemd. Café De Tol, gelegen op nog geen honderd passen van de grens in het Zeeuwse Eede, vormt het strijdtoneel voor deze tweede editie. Organisator Rein Leentfaar – zelf goed voor een fors aantal jaarlijkse podiumplaatsen – heeft er een familiefeestje van gemaakt. Zelf schreef hij het invuldictee met vijftig dicteewoorden, zijn vrouw Hanneke leest de tekst voor.

Het dictee richt zich op de gemiddelde deelnemer, de liefhebber die zich eens wil meten met andere geïnteresseerden. Voor de echte specialisten is een aparte categorie voorzien. Voor hen ligt de uitdaging vooral in het foutloos schrijven van de tekst.

Voor de afwisseling wordt het dictee gehouden op een middag. Vanaf twee uur ‘s middags is de zaal open voor deelnemers, die een entreegeld van vijf euro betalen. Om half drie begint het dictee. De uitslag wordt verwacht rond vier uur ‘s middags. Voor papier is gezorgd, en omdat de kamp zich afspeelt in een café, zijn consumpties alom verkrijgbaar. Let op: breng wel uw eigen pen mee!

Er is plaats voor zo’n dertig deelnemers. Vorig jaar was er een mooie verdeling, ongeveer fiftyfifty, tussen Nederlanders en Vlamingen. Daar hoopt de organisator nu ook weer op. Deelnemers moeten zich van tevoren opgeven, ook al zal niemand worden teruggestuurd. Opgeven kan telefonisch bij mevrouw Bakx, die voor de organisatie van het dictee tekent (0031 (0) 117-462116), café De Tol (0031 (0) 117-491391) of als dat niet lukt, per e-mail: rein@dictees.nl.

2 reacties

  1. Een man uit het Zeeuwse dorp Eede
    die vroeg wat die gekken daar deden.
    “Wij zijn voor de lol”,
    zei een gek, “in De Tol
    om een puur orthografische reden.”

  2. Ik (zei de gek) zal er niet bij zijn: ik zit dan D.V. duizend kilometer zuidelijker, in Frankrijk.