Het nieuwe Groot Dicteeformat sucks

Het Groot Dictee is in handen gevallen van de rendementsdenkers, constateert René Dijkgraaf. ‘Wat een armoe!’

René Dijkgraaf

Auteur René Dijkgraaf

door René Dijkgraaf

Zelfs het Groot Dictee is dus in handen gevallen van de rendementsdenkers. De kijkcijfers en de advertentie-inkomsten moesten omhoog, daarom is het format ‘verbeterd’ met extra Vlaams-Nederlandse rivaliteit, want hoe SBS 6-achtiger hoe beter! En de inhoud? Ach, daar gaat het toch niet om?

Het Vlaamse team maakte gemiddeld 21 fout, het Nederlandse 24. Dus Vlaanderen won, daar is geen speld tussen te krijgen. Toch volgde er nog een nacompetitie tussen twee duo’s, waarin Néderland uiteindelijk won. Wat was dat voor onzin? Het betekent dat de teamprestatie als geheel er totaal niet meer toe doet: je team wint zolang je er maar voor zorgt minimaal één goede speller in je gelederen te hebben.
Als er bijvoorbeeld een analfabetenteam zou deelnemen, waarvan elk lid 150 fouten maakt, dan wint dat team nog steeds zolang er maar één echt goede dicteeschrijver in hun gelederen is die, samen met een gemiddeld spellende prominent, de nacompetitie wint.

Het betreft hier wederrechtelijk geknutsel door tv-producenten, die alleen kijken naar de visuele aantrekkelijkheid van de televisiebeelden en die geen verstand hebben van de inhoud: als het er maar fleurig uitziet. Wat een armoe! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de discutabele woorden in de tekst (waar vind ik Elixir d’Anvers of Kikongolees in het GB of in VD? Waarom is brelliaans fout en breliaans goed? Dat soort dingen).

Maar misschien word ik gewoon oud … Ik hoop in ieder geval dat het eerbiedwaardige instituut GDdNT dit soort aanslagen overleeft en dat we ook de komende jaren weer zullen genieten van dit prachtige taalevenement!

[Meediscussiëren over de nieuwe aanpak van het Groot Dictee? In ons forum wordt er al druk over gepraat!]

15 reacties

  1. Jouw leeftijd speelt je geen parten, René (althans niet in deze kwestie); er is geen speld tussen te krijgen: de nieuwe formule van het GDdNT raakt kant noch wal. Het is onbegrijpelijk dat er niemand is opgestaan om de idiotie daarvan aan de kaak te stellen.

  2. Eens, verder joepie, weer 2 fouten minder – hadden ze in Merelbeke geen weet van – ‘linkmichel’ en ‘al gauw’ ook goed …

  3. Met de nieuwe formule, en dan vooral met het format van de finale, was ik ook niet zo gelukkig. Verder is het voor de auteur blijkbaar onmogelijk om een voor iedereen bevredigende dicteetekst te schrijven. De voorbije jaren kwamen er, ook op deze site, na iedere editie telkens bakken kritiek.
    Traditioneel kwamen de Vlaamse dicteespecialisten weer samen in de bibliotheek in Merelbeke. Jozef Lamberts uit Bonheiden slaagde er toch maar in het dictee te winnen met slechts 4 fout!

  4. Mooi Rein, dan heb ik ook weer een fout minder. 🙂
    Is ‘daar ginds’ toevallig ook nog verdedigbaar?

  5. Helaas, Riet, daar en ginds zijn synoniemen, de ‘vaste’ uitdrukking ‘daarginds’ kan alleen aan elkaar …

  6. Dan heb ik pech gehad, Rein, maar het positieve eraan is dat altijd aaneen makkelijker is om te onthouden. Die fout hoef ik dus niet meer te maken. Met komma vals? Mooi voorbeeld van hoe het wel kan, toch?

  7. “De kijkcijfers (…) moesten omhoog”, maar ze gingen juist (nog verder) omlaag! En niet – denk ik – door dat gedoe met een finale en doordat er geen ‘echte’ eindwinnaar was, want dat wisten we pas achteraf. Nee, welke zot heeft bedacht dat het op een zaterdag moest worden uitgezonden? Woensdag gehakt- en dicteedag!

  8. Je slaat de spijker op de kop, Pieter. Die obsessie met de kijkcijfers noopt de producent of de zendgemachtigde tot onberedeneerde noodmaatregelen. En de stomste die ze hebben bedacht is wel de uitzending te verschuiven naar zaterdagavond, waarop het leeuwendeel van de potentiële kijkers tal van verplichtingen heeft. Daarbovenop komt de concurrentie met een scala aan lach-of-ik-schiet-shows en feelgoodmovies in de lange aanloop naar kerst. Een zeldzaam geval van tv-blindheid.

  9. Akkoord Pieter, ik begrijp ook niet waarom ze Het Dictee op zaterdagavond uitzonden. Maar vorig jaar wás het op een woensdag, en toen kenden de kijkcijfers een eerste vrije val …

  10. Dat is waar, Frans, maar dat was misschien nog te wijten aan het Kees van Kooteneffect: het gros vond de opzet in 2013 maar niks en wist in 2014 nog niet dat Bart Chabot weer een ‘gewoon’ dictee had gemaakt. Denk ik toch.

  11. Dat denk ik ook, Pieter. Niettemin heb ik in de afgelopen dagen in reacties gelezen dat men afknapt op veel woorden die men niet kent. De massa wil een dictee met alledaagse taal.

    • En een dictee met alledaagse taal is moeilijk genoeg, getuige het dictee van Jan Wolkers een aantal jaren geleden…….

  12. Als het een dictee met allerdaagse taal zou worden, krijg je te veel winnaars. Ik vraag me af of elk tv-programma wel moet worden aangepast aan de massa. Het Groot Dictee is maar één keer per jaar. De rest van het jaar zijn er flutprogramma’s genoeg om van te ‘genieten’.