Hans Bennis schrijft Groot Dictee 2017

door Rien Wisse, redacteur van De Spelt

Hans Bennis schrijft dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Deze nieuwe algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie windt er geen doekjes om: “Ik vind het een enorme eer, want ik heb spelling altijd al oninteressant gevonden. ”

Hans Bennis

Prof. dr. Hans Bennis in 2009. Foto: Carla Ruigendijk.

Door Rien Wisse, redacteur van De Spelt, je broodnodige dicteenieuws

Hans Bennis schrijft dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Deze nieuwe algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie (per 1 februari) windt er geen doekjes om: “Ik vind het een enorme eer, want ik heb spelling altijd al oninteressant gevonden. Van mij mogen ze de officiële spelling wel afschaffen. Ik begrijp ook niet dat intelligente mensen meedoen aan een dictee, laat staan dat ze er trots op zijn als ze weinig fouten maken. Maar misschien komt dat doordat ik zelf veel spelfouten maak en niet zo intelligent ben.”

Godsammekrakepitte
Het nieuws is bij dicteefanaten ingeslagen als een bom. Een potentiële GDNT-winnaar bij wie de stoom uit de oren komt: “Gouwe-dozen-met-blikken-randen. Iedere janlul kan dat dictee van Bennis foutloos schrijven. Of mag Jan Lul van hem soms ook? Ja, dat zal Bennis een worst wezen. Zo is er godsammekrakepitte geen lol meer aan. En die ideeëloze pannenkoek doet natuurlijk niet aan de tussen-n-regel. Nee joh, hij heeft zeker ook geen ruggengraat. Haha.”

Toch is er nog hoop, want Bennis heeft in het januarinummer van Onze Taal al laten optekenen: “Zolang ik erover mag beslissen, komt er geen spellingwijziging.” Dat u het maar weet.

1 reacties