Olipodigro (5)

Gemengd nieuws uit dicteeland, met deze keer een loopbaanadvies, droevig nieuws uit Duiven, een topbiograaf en een akelige terrorist.

Spelfouten fnuiken je loopbaan

Spelling en loopbaan

De zakenmensen in Leiderdorp hebben het rapport nog niet gelezen.

Zaken doen met iemand die fouten maakt in zijn teksten? Drie van de vier hoogopgeleide Nederlanders begint er liever niet aan. Dat blijkt uit een onderzoek van taalinstituut Taal in Bedrijf. Terwijl ruim de helft van de ondervraagden zegt foutloos te schrijven, kunnen zij dat niet van hun zakelijke relaties zeggen: een luttele 13 procent komt geen fouten tegen. Spelling, met name van de werkwoorden, voert de lijst aan. De dt-fouten zijn goed voor 63 procent van de ergerniswekkende taalfouten.

De meeste hoogopgeleide Nederlanders denken dat het de anderen gewoonweg niets uitmaakt of ze fouten maken. Ook de usual suspects komen langs bij het aanwijzen van de schuldige: het belabberde onderwijs, de veranderingen in spelling ‘en grammatica'(?) en de invloed van straattaal. Opvallend: drie kwart van de ondervraagden vindt dat de werkgever een cursus zou moeten aanbieden om de kwaliteit van de teksten binnen het bedrijf te verbeteren. Een op de vijf mensen ziet zelfs heil in een taaltoets als verplicht onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Candea College stopt met Quadraamdictee

Jiska Koemans

Auteur Arjen Speekerbrink met de beste leerlinge op 4F-niveau in 2013, Jiska Koemans.

Teleurstellend nieuws uit Duiven: het Quadraamdictee is dit jaar afgelast omdat ‘de belangstelling terugliep’, naar de Gelderlander meldt. Dat komt hard aan. Het Quadraamdictee is een van de leukste dictees van het jaar, met name dankzij de deelname van heel veel scholieren op verschillende niveaus. Docent Nederlands Arjen Speekenbrink – tegenwoordig verbonden aan de Hogeschool Arnhem – schreef zelf het specialistendictee op 4F-niveau. Het eerste dictee op dat niveau werd gewonnen door Rein Leentfaar; vorig jaar behaalde dicteeveteraan Jan Riefel een mooie zege. Ook de teksten op de andere niveaus blonken uit in kwaliteit. Hier kunt u mijn recensie teruglezen van de laatste editie.

Vrije doorgang voor terrorist

Tsarnaev

Een meisje poseert voor de fanpagina van de terroristen.

Spelling van woorden en namen in vreemde talen blijft een heet hangijzer. Er bestaan helaas geen dwingende richtlijnen, zoals voor de spelling van het Nederlands. Ook in andere talen heeft dit probleem gevolgen, en soms zijn die behoorlijk groot.

De Tsjetsjeens-Amerikaanse terrorist Tamerlan Tsarnaev plaatste een bom bij de finish van de marathon van Boston in april 2013. Drie mensen kwamen daarbij om. Vier dagen later vond hij zelf zijn einde in een vuurgevecht met de politie. Maar hoe was deze schurk, voor wie de FBI en de Russische geheime dienst verscheidene malen gewaarschuwd hadden, het land binnengekomen na een bezoek aan Dagestan? Ruim een halfjaar voor zijn aankomst op 17 juli 2012 stond zijn naam al op de lijst van verdachte personen. Maar omdat zijn naam gespeld was als Tsarnayev in plaats van Tsarnaev, gingen de alarmbellen niet af bij de douane op JFK Airport. En kon de jihadstrijder een jaar later zijn dodelijke rugzak neerleggen te midden van het publiek in Boston.

Topbiograaf schrijft dictee

Dik van der Meulen

Dik van der Meulen

Oud-Eibergenaar Dik van der Meulen (51), AKO-Literatuurprijswinnaar 2003, schrijft het HEN-dictee van 2014. HEN staat voor Haaksbergen, Eibergen en Neede. Op woensdag 21 mei wordt het dictee voor de derde keer gehouden, in de examenzaal van scholengemeenschap Het Assink Lyceum in Haaksbergen. Van der Meulen, die zijn literaire prijs in 2003 kreeg voor zijn biografie over Multatuli, viel tien jaar later op door zijn levensbeschrijving van koning Willem III. Zijn dicteetekst wordt volgende week voorgelezen door professor dr. Carel Jansen, hoogleraar communicatie- en informatiewetenschappen aan de Universiteit Groningen.

2 reacties