Top 2000 teleurstellende afsluiting van dicteejaar 2016

De Top 2000 mag dan een feestje zijn geweest voor oudere jongeren, voor geharnaste dicteefanaten liepen de dagen uit op een teleurstelling. Verslaggever Rien Wisse van De Spelt weet er meer van.

Door Rien Wisse, redacteur van De Spelt, je broodnodige dicteenieuws

Eind 2016 was Nederland in de ban van de Top 2000. Ook dicteefanaten luisterden met hoopvolle spanning naar de radio en vergaapten zich aan de tv-colleges van popprofessor Leo Blokhuis. Het werd een desillusie, want de dicteenummers kwamen er bekaaid van af. Slechts twee klassiekers vonden hun weg naar de lijst der lijsten: I put a spell on you van Creedence Clearwater Revival (op nummer 148) en Eye of the tiger van Survivor (918).

Een teleurgestelde dicteereiziger die graag anoniem wil blijven: “Sommige rekkelijken zeggen dat Onderweg van Abel (393) over dicteenomaden gaat, maar de preciezen weten wel beter. Ook Words van The Bee Gees (717) heeft volgens mij niets met dictees te maken.”

Toeval
De jonge dicteespecialist Randy van Halen, in 2014 winnaar van het tv-dictee, oordeelt wat milder: “Ik ben er trots op dat Running with the devil van Van Halen er nog in staat. Maar misschien is het gewoon toeval.” (Gezakt van 485 naar 490, red.)
Wie had er eigenlijk op nummer 1 moeten staan? Nogal wiedes: Tiger in a spotlight van Emerson, Lake & Palmer – als eerbetoon aan de in 2016 overleden Emerson en Lake.

3 reacties

  1. Stond het lijflied van de mindere goden, Words (Don’t Come Easy), er ook in?

  2. Jan, ongetwijfeld bedoel je het nummer ‘Words (don’t come easy)’ van F.R. David uit 1982. In 2004 stond dit nummer voor het laatst in de top 2000.

    Bij Emerson, Lake & Palmer moet ik onmiddellijk denken aan hun mooie ‘Lucky man’ uit 1970.
    Dan zie ik in gedachten nog de lucky man, de enthousiast blije Guy De Kort uit Turnhout, de glorieuze winnaar van het Groot Dictee 2002, die tot nu toe als enige 0 fouten! scoorde. Dit was en is nog nooit eerder vertoond.
    Let wel, lucky man slaat alleen op de titel van dit nummer en beslist niet op de tekst, want het liep heel slecht af met deze lucky man.